Eco-House

This unique, environmentally-conscious home was carefully designed and crafted to merge
seamlessly with the rural environment in which it was built. The spacious four-bedroom home, with
a generous 391.6m2 footprint, emerges from a natural clearing on the property. The true North
orientation of the home supports passive solar heating and cooling. Moderate temperatures are
maintained in the north-facing living areas and the sleeping areas located on the south-side of the
home. The external cladding combines natural timber and stone materials with matt steel, unifying
the home with the mild colour palette and raw materials found in the surrounding environment.
The shadow line joins in the Spotted Gum shiplap replicate the vertical lines seen in the surrounding trees. The front entrance comprises of a floating, recycled timber deck, which showcases a locally- supplied, Rosewood door. Rebated external doors create seamless thresholds which invite the stunning panoramic of the surrounding bushland indoors.

 

Inside, polished concrete floors, embellished with recycled decorative glass, flow throughout the
open-plan living area. Raked ceilings create a vast sense of space. Natural light and warmth stream in through a clerestory window perched above the dining area. Features from the bushland that wraps the home are reflected throughout the dwelling. The internal staircase is constructed from Coastal Blackbutt timber, and an elongated vertical slat screen functions as a balustrade and striking natural design feature in the stairwell. The architraves and reveals in the main living areas are made from Tasmanian Oak timber, bringing an organic element to soften the industrial type floor.

 

The upper level of the home houses the parent’s retreat. Adjoining the main bedroom, the ensuite
incorporates both artful conception and functionality. Art Rock Taupe, 600mm by 600mm, tiles flow from floor to ceiling. The rectified edges of the tiles, coupled with mitred joins, create a clean and smooth look throughout the bathroom. The shower recess is generous in width and length and adorned with a large Eco Smart Rain Air spray shower rose descending from the ceiling. Beyond the spacious main bedroom, stretches a cantilevered, recycled timber deck with breath-taking views of the coast line. The home has three additional, generously-sized bedrooms with built-in robes, on the ground floor. A grand cavity sliding door marks the divide between the children’s wing and the main living area. The substantial, 2700 high by 1800 high, Frontier green door fully-recesses when not in use to maintain an uninterrupted aperture.

 

The expansive, Scandinavian-inspired kitchen integrates sleek modern styling with energy-saving
appliances. A waterfall island bench forms the heart of the kitchen. A Spotted Gum façade wrapped with Caesar stone forms a grand kitchen centrepiece. The spacious footprint of the kitchen leaves ample space between benches allowing for ease of movement. A butler’s pantry is located behind a cavity sliding door, providing bench space for food preparation and concealing countertop appliances. Branching from the kitchen is a mud room and laundry, which includes a powder room. The laundry appliances are semi-integrated and the surrounding cabinetry provides generous storage. The splash back is the pièce de résistance of laundry. Stunning Spanish hand-made subway tiles, in Devonshire Motif Mix Verde Gloss, add a hint of creative flair to the wet area.


Prior to this new build, the clients requested quality workmanship, a responsive builder and
ultimately an energy efficient home. This design brief meant all design and building considerations
for this home would be guided by the Nationwide House Energy Rating Scheme. The house attained a 9.1 Star Energy Efficiency Rating. Substantial research and planning considerations were necessary to ensure the layout and construction of the home resulted in a thermally comfortable build. Data regarding the sun’s path and local breezes proved instrumental in determining the orientation of windows. Louvers allow for unrestricted air flow and carefully positioned windows frame the trees beyond the home. Low-E glazing was used to reduce summer heat gain and winter heat loss. In addition to the energy efficiency requirements, the home incorporates practical and flexible elements which align with the Universal Housing Design Guidelines. These principles influenced the wide design doors and corridors, spacious rooms for circulation and the positioning of the main facilities on the ground level.

FOLLOW US
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
GET IN TOUCH

© 2020 Nathan Groszmann Constructions. All rights reserved.